Szuhánszki Zsombor - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Debreceni Egyetemen tanultam Programtervező Informatikus szakon. A képzés utolsó évében, szakmai gyakorlati hely keresése közben találtam rá erre e programra.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A program előtt úgy éreztem, hogy a tudásomban túl sok a hiányosság. Nem voltam elég magabiztos azt illetően, hogy az akkori tudásommal érdemlegesen részt tudnék venni egy valódi fejlesztési projektben. Az alapján, amit a programról, és a lefedett témakörökről előzetesen megtudtam, úgy gondoltam hasznosabb lenne először ezt végigcsinálni.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Egyrészt a tudásom hiányosságainak kipótlását vártam a programtól. Másrészt a fejlesztés egyéb aspektusait érintő témákkal korábban nem igazán foglalkoztam, gondolok itt a tesztelésre vagy a kódminőségre. Ezekkel is szerettem volna megismerkedni. Azt gondolom, hogy ezeket teljes mértékben sikerült a programnak kielégítenie, sőt ennél többet is.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Tetszett, hogy rengeteg tananyagot, irányt, illetve a mentor formájában segítséget nyújtott a program. Rugalmas volt az egész, magam választhattam meg mire mennyi időt szánok. Számomra a tanultak gyakorlatban való kipróbálása is fontos volt. Kifejezetten élveztem, hogy szinte minden témához volt valamilyen megoldandó feladat is. Hab volt a tortán, hogy ezek a feladatok ráadásul összekapcsolódóak voltak, és egy nagy egész lett belőle a végén. Az egyik legjobb dolog volt a program alatt szerintem, amikor a mentortársaimmal és a mentorunkkal közösen néztük meg a megoldásainkat egy adott feladatra és megbeszéltük, hogy mit hogyan lehetett volna másképp csinálni.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Számomra teljesen új volt, korábban nem volt részem ilyen jellegű segítségben. A konkrét válaszokon túl, ő is tett fel kérdéseket, így felhívva a figyelmemet arra, hogy mi az, ami igazán fontos. Főleg olyan problémáknál jött ez jól, amikre nem feltétlenül van egzakt megfejtés, és inkább tapasztalat alapján lehet rá megoldást találni.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Ezt nehéz lenne így összefoglalni, mert valójában minden téren változott. Voltak olyan témák, amiknél leginkább a tudásom hiányosságait pótolta a program. Emellett teljesen új technológiák, szemléletmódok is jöttek, mint például a tiszta kód írása. Azt gondolom, hogy a legnagyobb és legfontosabb előrelépést pont ezen a téren tettem, hogy hogyan tudok jó minőségű kódot írni.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Itt nem egy-egy témakört, hanem általánosságban a tananyagból a fontos információk kiválasztását tudnám mondani. Ez néha nehézséget okozott nekem. Ezen főleg a mentorom kérdései segítettek, amikkel irányt mutatott. Némely témakörnél a program vége felé voltak ellenőrző kérdések. Azok nagyon hasznosak voltak szerintem.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

Az elején úgy érzem nehézkesebben kommunikáltam, ez azt gondolom, hogy a program végére javult. Emellett azt tudnám még kiemelni, hogy biztosabb vagyok a tudásomban, illetve abban, hogy az általam írt kód megfelelő a céljára.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Amire mindenképp szükség van az elinduláshoz az programozás alaptudás, illetve az angol. Ezeket nem is nagyon lehet megkerülni, mert már a kiválasztás folyamán ellenőrzésre kerülnek. Fontos, hogy érdekeljen a téma, és te meg akard tanulni! Ahhoz, hogy ténylegesen hasznos legyen a program, ne a vizsgákra tanulj, hanem azért, hogy megszerezd a tudást, amit alkalmazni is tudsz. Saját tapasztalatom alapján ilyen módon a vizsgák is könnyen teljesíthetőek voltak.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Jelenleg várom, hogy az első valós projektemben részt vehessek. Ebbe szeretnék belerázódni és tapasztalatot szerezni. Egyelőre a Java alapú webfejlesztés irányában szeretném magam továbbfejleszteni, és idővel feljebb lépni a ranglétrán. Más fejlesztési területek is érdekelnek, amikkel szeretnék még a saját időmben foglalkozni, mint például a mobil és a komputergrafika.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Egy nagy lehetőség a gyors és hatékony fejlődésre. A karriered elkezdéséhez szükséges tudás megszerzésére. Mentorált társak, akikkel a mentor mellett szintén motiválhattuk, vagy éppen segíthettük egymást.